Breaking News: 

Bloggen er snart klar!

hide breaking news

Hotte emner:

Deling af fotos

Fotodeling

Når du skal dele dine fotos med andre, er der flere muligheder:

 • Online-fremkaldelse
  Print af fotos via nettet, fotohandleren eller supermarkedet
 • Online fotoalbums
  Deling af fotos via webtjenester som fx Flickr eller Picasaweb
 • Udskrift på egen printer
  Udskrift på fx inkjet-printer

Vi gennemgår de forskellige muligheder…

Online-fremkaldelse

Der findes en lang række muligheder for at få “fremkaldt” sine digitalbilleder på nettet. Når fremkaldelse står i gåseøjne, er det fordi, der jo ikke er tale om fremkaldelse i gængs forstand – det er tale om fotoprint.

På Digitalmagasinets prisberegner for online fremkaldelse kan indtaste størrelse, antal og leveringsform og se, hvad prisen er hos de forskellige udbydere. Nemt!

Forretning Samlet pris
Foto.com 34,79
Pixum 37,03
Elgiganten 43,80
Click4foto 50,80
Bingo Foto 54,80
Bilka / A-Z 55,80
TDC-online 59,75
Billedbutikken 64,00
Føtex 64,95
Expert 69,00
Fona 69,00
Extrafilm 69,75

Eksempel fra Digitalmagasinets prisberegner: 20 fotos i 10×15 cm inkl forsendelse  (juni 2011).

Læs vores tip om, hvordan du bruger Bilkas fotoservice.

Online fotoalbums

Der er rigtig mange muligheder for, at du kan lægge dine billeder på nettet – helt gratis. Her er en oversigt over de bedste tilbud:

 • Picasa Web Albums
  Der er plads til 1 GB billeder, og du kan selv bestemme, om billederne skal kunne ses af andre. Hvis du kun lægge billeder ud i webkvalitet, kan du have ca. 4.000 billeder liggende. Picasa Web Albums kan integreres med Picasa – læs mere i udgivelser om Picasa.
 • Flickr
  Flickr er især beregnet på at dele billeder med andre – især med folk, man slet ikke kender. Der er MANGE flotte billeder på Flickr, og der er meget omfattende søgemuligheder. Med en gratiskonto kan du have uendeligt mange billeder liggende, men du kan kun se de seneste 200 uploads. En Pro-konto koster ca. kr. 150 om året, og her er der stort set ingen begrænsninger. Flickr ejes af Yahoo.
 • Panoramio
  Hos Panoramio har du plads til 1-2 GB billeder, som er mærket med deres geografiske placering, (det kaldes at geotagge). Princippet er, at du (og alle andre) kan se billederne på et kort – fx Google Earth. Skal du på ferie, kan du via Panoramio se en masse billeder fra din destination. Du kan også geotagge dine billeder på bl.a. Flickr.
 • Andre muligheder er bl.a.: Kodak GalleryShutterflySnapfishPhotobucket og JAlbum.
 • Der findes også nogle danske (eller danskesprogede) muligheder: Fotoalbum.eu, som er tilgængeligt på næste alle europæiske sprog og tilbyder ubegrænsede uploads. Hos 23hq.com er der en begrænsning på, hvor meget du må uploade pr. måned.

Der findes mange flere services på nettet – har du nogen, du vil anbefale, så læg en kommentar.

Udskrift på egen printer

De mest anvendte farveprintere er af typen inkjet. Generelt er de billige i anskaffelse og dyre i drift (tonerne er dyre). Farvelaserprinter er ved at komme ned i pris, men de er stadig dyrere i anskaffelse – til gengæld er de billigere i drift.

Introduktionen til fotoprintere stammer fra s. 78-81 i hæftet Digitalkameraet fra A til Z af Michael B. Karbo, som er udgivet af Forlaget Libris. Hæftet er udsolgt.

Fotografier skal selvfølgelig ikke kun forbedres, beskæres, justeres osv. De skal også nydes, de skal ses.

Gennemsyn på skærm eller papir

I det daglige giver en billedbrowser som FotoAlbum rigtig gode muligheder for gennemsyn af billederne, især hvis man har en god stor skærm. Det kan sagtens være bedre end at sidde og bladre i et fotoalbum. Men du har også brug for at kunne udskrive billederne på papir. Det kan ske på flere måder:

 • På sort-hvid-laserprinter.
 • På farve-laserprinter.
 • På farve-blækprinter.
 • Via fotohandleren.

Jeg bruger selv laserprinteren i det daglige. Den laver rigtig flotte og ikke mindst hurtige udskrifter i sort-hvid, der ikke koster særlig meget i forbrugsstoffer. Men fotokvalitet – det er der ikke tale om.

Fotoprint

Hvis du selv vil udskrive billeder i fotokvalitet, så er det mest almindelige, at du bruger en farveprinter, der skriver med blæk. Der findes også andre printertyper, men langt det mest udbredte er de traditionelle blækprintere. De fleste kameramærker kan levere specialprintere, der kan printe direkte fra kameraet. Det kan være smart til ejendomsmæglere eller andre, der kan have brug for hurtigt at lave kopier, fx på stedet, hvor optagelsen foregår.

Kamera med printer
Figur 210. Direkte udskrift fra kamera til farveprinter via et USB-kabel. Printeren bruger helt specielt papir.

 

Blækprinteren

Farveprintere med blæk kaldes også bubble jets eller blæksprutter. Det er en populær og god printer, der er billig at anskaffe. Til gengæld kan blækprinteren være meget dyr i drift, især når det gælder udskrift af farvefotos.

 

printer
Figur 211. En af de lidt mere avancerede blækprintere, som er rigtig god til udskrift af farvefotos.

 

Millioner af små blækklatter

Blækprinteren er et imponerende stykke mekanik. Den har et skrivehoved, der lynhurtigt kører hen over papiret, fra side til side, mens papiret trækkes gennem printeren.

Skrivehovedet indeholder en masse små dyser, der pumper kulørt blæk ud i mikroskopiske dråber. Denne teknologi er så veludviklet, at printerne kan udskrive med utrolig fin opløsning (typisk 1200 eller 2400 pixels pr. tomme), og derfor egner de sig til fotoprint.

Blækket opbevares i små tanke, der er monteret i forbindelse med skrivehovedet, det gælder alle blækprintere. Men farvesystemet kan alligevel være meget forskelligt fra model til model.

 

Farvepatroner
Figur 212. Et kig ned i blækprinteren afslører de fire farvetanke.

 

Farvesystemet

De fleste farveprintere arbejder med fire farver, mens andre har seks (eller evt. endnu flere).

Fire farver Sort, gul, magenta (violet), cyan (lyseblå)
Seks farver Som ovenfor + lys magenta og lys cyan

Rent teoretisk burde det være tilstrækkeligt med de tre sekundærfarver, som er gulmagenta (en slags violet) og cyan (en slags lyseblå). Ud af disse farver kan alle andre nemlig blandes. Sort kan blandes af de tre andre farver, men det bliver ikke særlig godt i praksis. Derfor er man nødt til at tilføje en tank med rent sort blæk.

I mange fotoprintere er farvesystemet udvidet med yderligere to farver, nemlig specielle lyse udgaver af cyan og magenta. Disse ekstra ?fotofarver? er specielt vigtige ved udskrift af fotos med blå himmel og med personer, hvor hudfarven bliver mere naturlig.

Blæktanke og økonomi

I nogle printere er de tre ?kulørte? blæktyper samlet i en fælles enhed. De kan være lidt dyrere i drift, for så kan du ikke skifte én farve ad gangen. Hvis du er løbet tør for gul, så udskiftes de tre andre tanke også, selvom de måske ikke er tomme. Det kan være lidt uøkonomisk.

Printeren i Figur 212 har fire separate tanke, og det er helt uhensigtsmæssigt, at der ikke er plads til de to fotofarver; man skal bytte om på almindelig cyan og lys cyan (og tilsvarende magenta), hvis man vil udnytte fotofarverne.

Endelig findes der printere med lysægte blæk. Almindeligt blæk er ikke lysægte. Det betyder, at udskrifterne har en ret begrænset levetid. Efter fx tre eller fem år vil farverne ændres. Med pigmenteret blæk holder de mindst 25 år.

Tjekliste

Det er mit indtryk, at langt de fleste blækprintere på markedet udskriver rigtig godt. Men der kan være stor forskel i blæksystemet. Det kan både have praktisk og økonomisk betydning. Se derfor denne tjekliste:

Farvesystem Er der fire eller seks farvetanke i printeren?
Blæktanke Er der separate tanke til hver farve?
Lysægthed Er blækket pigmenteret?
Printhovedet Hvordan udskiftes printhovedet? Printhoveder kan nemlig slides, så udskrifterne bliver dårligere og dårligere, som tiden går.
Pris på blæk Hvor meget koster tanke med nyt blæk? Prisen kan variere meget fra model til model.
Papir Hvilken papirtype anbefales til udskrift af fotografier. Hvad koster det pr. ark?
Hastighed Hvor mange minutter tager det at udskrive et A4 ark på fotopapir? Stol ikke på producenternes opgivelser. Udskriften tager ofte op mod 15 minutter pr. ark.

Figur 213. Tjekliste til køb af blækprinter.

Udskrift af fotos uden pc

De bedre printere kan udskrive fotografier uden at være tilsluttet en pc. Du skyder bare kameraets RAM-kort ind i en slids på forsiden af printeren, så kan fotografierne printes direkte fra kortet.

 

Kort-slot
Figur 214. Slids til RAM-kortet, som giver mulighed for direkte udskrift af kameraets billeder.

 

Konklusion

Blækprintere er rigtig gode til at udskrive fotos, som kan blive rigtig flotte. Problemet er bare, at det er en dyr fornøjelse. Printeren bruger meget blæk, og patronerne er små og dyre. Sagen er, at firmaerne ofte sælger printerne uden fortjeneste. Hele indtjeningen ligger i salg af blæk.

Hvis du forventer at printe mange fotos og måske i store formater (A4 eller A3), skal du fokusere på printerens totale økonomi. Der er ikke meget fidus i at købe en printer til 400 kr., hvor det så koster 50 kroner at udskrive et foto. Du skal også sikre dig, at du har de rette programmer til at udskrive din fotosamling med.

Programmet skal både kunne kombinere flere billeder på samme ark (for at spare på det dyre fotopapir), og det skal kunne udskrive i den rette opløsning. Bedste kvalitet fås med en opløsning på 250 pixels pr. tomme (250 dpi).

Skriv et svar